Gyerekkártya gyereknapra ajándéknak

6 pozitív megerősítés és 6 ötlet, hogy jobban megismerd a gyermeked

Szülőként szeretnénk megismerni a gyermekeinket. Betekintést kapni, mi jár a fejükben, mi élteti őket, milyen céljaik, kapcsolataik és érzéseik vannak. A kapukat egy őszinte beszélgetéshez nem mindig könnyű megnyitni. Gyerekként még formálódó emberek, személyiségek vagyunk, sok újszerű érzéssel találkoznunk nap, mint nap. Mik ezek az érzések, tapasztalások? Jók vagy rosszak? Szabad-e így éreznem, ki vagyok és helyes-e, aki én vagyok? Annyi ilyen kérdés dübörög bennük, mely leginkább kamaszkorban csúcsosodik ki. Szülőként a mi felelősségünk és lehetőségünk, hogy a gyermekünkkel való beszélgetéseinkben őszintén bevonódva, megértéssel vegyünk részt, érzés szinten is felidézve emlékeiket a saját gyermekkorunk belső vívódásairól.

A Gyerekkártyákat pont ezekért az őszinte szülő-gyermek kapcsolódásokért készítettem. Azért, hogy eszköz legyen mindannyiunknak - legyünk gyerekek vagy felnőttek -, hogy egy magabiztosabb, önmagát szerető és elfogadó boldog emberré váljunk.

Az idei Gyereknap alkalmából 6 a Gyerekkártyákon szereplő pozitív megerősítést és hozzájuk 6 ötletet hoztam Nektek, hogy a kalandos gyereknapi programok és összetartozást erősítő élmények mellett az őszinte beszélgetések is teret kapjanak. Az ötleteket megcsinálhatjátok családilag is.

Tudom, hogy sokszor nehéz ilyen erős és érzelmes témákat behozni a családi dinamikába. Nehéz, mert talán nem megszokott és mert talán Ti magatok szülőként sem ilyen közegből érkeztetek, Nektek is erős komfortzóna átlépés ez. Mégis érdemes lassan, kicsit botladozva, de kinyitni ezt a lehetőséget egy mélyebb kapcsolódás felé.

1.Szeretem és elfogadom magam úgy, ahogy vagyok

Eszközök:Szeretem és elfogadom magam úgy, ahogy vagyok

fehér papír cetlikre vágva
2 db tál
toll/ceruza

Üljünk le együtt egy asztalhoz. Ha szoktunk, gyújtsunk meg együtt egy gyertyát középen.
Az egyik tálba azok a dolgok kerülnek, amiket szeretünk és elfogadunk magunkban, a másik tálba azok, amiket nehéz szeretni és elfogadni magunkban. Ha a gyermekünk már nagyobb iskolás és tud maga is írni, írhatja egyedül a sajátját, ha még nem, akkor segítsünk mi neki vagy kérjük meg, hogy egy kis rajzzal jelenítse meg. Mindannyian csináljuk meg. Igen, mi felnőttek is. Ha gyermekeink látják a mi sebezhetőségünket, és azt is, hogyan igyekszünk megbirkózni vele vagy átkeretezni, számukra is könnyebb lesz ugyanezt megtenni. Mindenki írja le, ami csak eszébe jut és tegye a megfelelő tálba.


Menjünk végig egyenként a cetliken. Kezdjük azokkal, amiket szeretünk magunkban. Csukott szemmel húzzunk, olvassuk fel hangosan (érdemes nagy betűkkel írni). Ha többen vagyunk, akkor a többiek elgondolkodhatnak, vajon ki írhatta ezt. Erősítsük meg a másikban, hogy mi is mennyire szeretjük és értékeljük ezeket benne. Ezután jön a nehezebb kupac, a dolgok, amiket nehéz szeretni és elfogadni magunkban. Ugyanígy felolvasva beszélgessünk arról, hogy hatalmunkban áll-e a változtatni rajta, ha igen, hogyan és mit, vagy ha nincs, hogyan tudjuk elfogadni és megkeresni benne a szerethetőt. Bátran bátorítsuk egymást úgy, hogy közben elfogadjuk a jogos érzéseket, még akkor is, ha nekünk szülőként nagyon nehéz hallanunk ezeket.

 2. Nyitott szemmel járok. Segítek, ahol tudok

Eszközök:Nyitott szemmel járok, segítek ahol tudok

1 db befőttes üveg
filctollak
cellux
papír

Beszélgessünk a mesebeli és a hétköznapi hősökről. Hozzunk példákat, és közben álmodjuk meg a családunk egyedi szuperhős jelét. (mint anno a családi címerek) Rajzoljuk meg, majd ragasszuk fel egy befőttes üvegre. Jelöljünk ki egy időintervallumot, pl. egy 1-2 hét vagy egy hónap, és az üvegbe gyűjtsük minden este cetliken, hogy ki milyen jót tett aznap a világban. Ide tartozik átadni a helyed a buszon, vagy megmenteni egy katica bogarat a vízből. Bármi, amit mi úgy éltünk meg. A cél nyitott szemmel járni, érzékelni a környezetünket, az embereket, előlényeket magunk körül és észre venni, ha valakinek segítségre van szüksége. Mindannyian tegyünk így a családból. Ez abban is segít, ami korunk talán legnehezebb feladata - nekünk és a gyerekeinknek, legfőképp a kamaszainknak -, hogy készülékeinket használva ne "csekkoljunk ki" a jelenből, a minket körülvevő valóságból. Amikor letelt a kijelölt idő menjünk végig rajtuk, olvassuk fel, beszélgessünk az élményről és arról, hogyan szeretnénk ez folytatni az életünkben.

3.Eldönthetem, hogy ki szeretnék lenni

 Eszközök :

parafa tábla vagy kartonpapírEldönthetem, hogy ki szeretnék lenni
kicsiknek a saját gyerekrajzaik, kamaszoknak fotók, képek
fehér papír
filctollak
gombostű vagy cellux

    A vision board, vagyis álomtábla egy fantasztikus eszköz, ami a motiváción túl arra is alkalmas, hogy letisztítsuk magunkba azt, ami számunkra fontos. Talán mi magunk már használtuk korábban, talán nem. Mindenképp érdemes már gyerekkorban megmutatni, hogy létezik ez a fantasztikus eszköz, ami segít nekünk látni a lehetőségeinket, vágyainkat, céljainkat, mindazt, ami örömöt okoz nekünk az életben. Itt az ideje általa többet megtudnunk arról kik vagyunk és kikké szeretnénk vélni.


    Legyünk rajta mi magunk - vagy egy fotón vagy egy rajzon -, és mindaz, amit szeretnénk. Lehetnek ezek közeli és távoli célok is. Mindezzel azt tanítjuk meg, hogy a legfontosabb tisztán látni merre tartunk, és ezt tudatosítani magunkban minden egyes nap. Erre szolgál a tábla, amit érdemes egy jól látható helyre kitenni. Mi történik, amikor útközben változnak a céljaink? Lecseréljük a képeket, és engedjük, hogy az élet tapasztalata finomítson a céljainkon, személyiségünkön.

    4. Bátran kipróbálom magam bármiben

    Eszközök :Bátran kipróbálom magam bármiben
    papír
    filctollak
    olló
    karton

      Írjunk bakancslistát, és ismerjük meg közben egymást jobban. Lehet ez egy egész évre szóló bakancslista, vagy csak a nyárra. Fontos, hogy szerepeljünk rajta mi, szülők is. Mert ami biztosan összehoz minket és sokat tanít arról, hogyan tudunk mások örömének is örülni, ha osztozunk ezekben az élményekben, és ha látjuk, ahogy más álma valóra válik. Rengeteget megtudhatunk a gyermekünkről csak egy ilyen lista alapján is. Erre a listára felkerülhet az is, hogy anya és apa szeretne kettesben elmenni két éjszakára nyaralni. Így közelebb vihetjük a saját igényeinket és szükségleteinket is a gyermekünk lelkéhez. Meg tudjuk beszélni, hogy pl. amíg mi nyaralnánk ő melyik bakancslistás vágyát tudná a nagyszülőkkel átélni. Így tanulunk megy egymás örömének igazán örülni.

       5. Erősebb vagyok, mint az indulataim

      Eszközök: Erősebb vagyok, mint az indulataim

      idő és őszinteség

      Adjunk teret egy őszinte beszélgetésnek, és ötleteljünk együtt arról, hogy kinek mi tud segíteni, hogy erősebb legyen, mint az indulatai. Elszámolni 10-ig, levendula olajba beleszagolni, megütni egy párnát vagy prüszkölni, mint egy ló? Próbáljuk ki ezeket, és beszéljük meg kinek mi válhat be, és akár azt is, hogyan tudjuk egymást majd finoman és megértően emlékeztetni, ha felülkerekednének rajta az indulatai. A gyerekünk mellett nekünk szülőknek is jól jönnek ezek az ötletek, hiszen kevés kimerítőbb és kihívásokkal telibb feladat van az életben, mint a gyereknevelés. Ötletek, amiket kipróbálhattok játékosan, hogy aztán éles helyzetben már ismerősen bevethető legyen:

      Tépj szét egy papírt, kartont vagy ugorj rá egy kartondobozra, műanyag palackra!
      Firkáld le a dühöd egy papírra, akár addig amíg ki nem lyukad!
      Ordítsd ki oroszlánként a dühöd!
      Morogj csukott szájjal, majd egy idő után nyisd ki a szád és engedd ki a morgást a levegővel együtt.
      Tegyél be egy ütemes zenét és rázd magad, rázd ki magadból a feszültséget!
      Gyújts meg egy gyertyát és először fújás helyett nagy sóhajtásokkal táncoltasd meg a lángját, aztán egy hosszú fújassál fújd el.
      Prüszkölj, mint egy ló, aztán akár nyújtsd ki közben a nyelved is, teljesen lazuljon el az állkapcsod és bohóckodj, amíg el nem neveted magad.
      Cseppents jó minőségű levendulaolajat a tenyeredbe és szívd magadba 3-5-7-szer az illatot és sóhajjal engedd ki.

         6. A barátaimmal számíthatunk egymásra

        Eszközök :A barátaimmal számíthatunk egymásra

        papír
        filctollak

          Jó lenne tudnunk szülőként, hogy kik az igaz barátok a gyermekeink mellett. Mely barátságai az építőek és emelőek, és melyek nem biztos, hogy igaziak. Gyerekként szeretnénk tartozni valahova. Vágyjuk, hogy elfogadjanak, hogy minket válasszanak, hogy különlegesek legyünk valakinek. A barátság olyan kapcsolódás, amiről sokszor nekünk felnőtteknek is van még mit tanulnunk.
          A papír közepére írja fel a nevét vagy rajzolja le magát. A belső körbe kerüljenek a legjobb barátok. Beszélgessünk arról vele, mitől olyan jó számára ez a barátság, mit kap és mit ad benne. A következő körbe a jó barátok kerülhetnek, majd kijjebb azok, akiket kedvel. Neked és neki is jó lesz rálátni, hogy milyen értékes kapcsolatai vannak, és hogyan is érez az őt körülvevő gyerektársak iránt.

          Tetszettek a Gyerekkártyák? Vásárold meg a Webshopon!

          Vissza a blogba

          Hozzászólás írása