Postpartum napló - egy különleges “baba-mama” napló édesanyáknak

Postpartum napló - egy különleges “baba-mama” napló édesanyáknak

Az első alkalom, amikor gyermekünk születik talán a legkülönlegesebb időszak az életünkben. Sok változáshoz kell alkalmazkodnunk nagyon rövid idő alatt. Miközben igyekszünk megküzdeni a szülés utáni érzelmi hullámvasúttal, az új feladatokkal és identitásunk, kapcsolataink átalakulásával, az is kiemelt vágyunk, hogy “jó” anyák legyünk, és megadjuk mindazt a gyermekünknek, amit legbelül fontosnak érzünk.

Miközben a gyermekünk is folyamatosan fejlődik, - először átfordul, megjelennek az első fogai, kimondja az első szavait, járni kezd - mi magunk is fejlődünk és változunk. Mi magunk is felnövünk az anyasághoz.

A Postpartum napló egy olyan különleges “baba-mama” napló, amiben a mi anyai érzéseink kapnak teret. A szülés utáni időszak a hormonok visszarendeződésének időszaka. Sok édesanya ismeri és számol be arról az érzelmi hullámvasútról, amit friss anyaként szinte mindannyian tapasztalunk. Egy napon belül képesek vagyunk átélni a végtelen boldogságot, a feltétlen szeretetet és a teljes reményvesztettséget, elkeseredettséget és magányt. Az anyaság ambivalens érzelmek keverékét tárja elénk, és még a legfelkészültebb anyának is kihívást okoz a gyermekágyi időszak érzelmi összetettsége. 

A Postpartum napló olyan, mint egy megértő, elfogadó anya-barátnő és egyben támogató kísérő. Mintha egy jóságos és tapasztalt nő fogná mindennap a kezed. Ebben a naplóban minden érzésünk teret és elfogadást kap. A napi oldalak egyszerű kérdéseikkel validdá teszik azt a megélést, hogy egy nap lehet egyszerre nehéz, rossz, elgyötört, örömteli, könnyű, jó. Az anyaság nem fekete-fehér. Lehet a legjobb dolog a napomban a gyermekem mosolya, és a legrosszabb az a fél óra, amit végig sírt a babám a bevásárlásból hazafele a karomban, miközben fél kézzel a babakocsit toltam, és még az eső is eleredt. Lehetek hálás, hogy anya vagyok, és együtt tölthetem a napot a gyermekemmel, és közben lehetek hálás azért, hogy hamarabb hazaért a párom, és végre átadhattam egy időre neki őt.

Intenzív munka nőből anyává születni, elfogadva mindazt a jót és nehezet, amivel a szülőség jár. A Postpartum napló a napi oldalak mellett 18 önreflexív feladattal segít, hogy ellavírozzunk a párkapcsolat, testkép, határhúzás, nevelés, öngondoskodás, szülésfeldolgozás témákban.

Gyakran mondjuk, bárcsak elmondták volna felmenőink vagy az előttünk járó nők, milyen is az anyaság. Bárcsak felkészítettek volna minket erre a hatalmas utazásra. Talán lehetetlen elmondani valakinek, milyen az a szín, amit ő sosem látott és érzékelt. Talán fontos megértenünk, hogy a felkészülés és felkészítettség nem maga az út, hanem az eszköz, ami az úton támogathat minket.

Szeretném, ha ez a napló ilyen lenne Neked. Egy értékes eszköz ahhoz, hogy bátran és önmagadba vetett hittel légy jelen az anyaságodban és tudatosítsd azt is, hogy a gyermeked számára a legcsodálatosabb édesanya vagy. 

Ez a napló örök emléke az első anyai éveid elképesztően intenzív, hormon-ittas időszakának, amire mind azt hisszük, hogy mindig emlékezni fogunk, ám idővel ködbe vész.
Örök emléke és bizonyítéka a belső erődnek, amivel végigjártad ezt a transzformatív utat. 

Egy napon talán Te magad pont ezzel a naplóval meséled majd el az anyává váló gyermekednek vagy barátnődnek, szerettednek, hogy milyen is ez az új szín: az anyaság.

Kísérjen Téged is az anyává válás útján,

 a Postpartum Napló!

Szeretettel, 

Tina

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása